Wat is een huisstijl

Wat is een huisstijl?

Wat is een huisstijl

De termen logo, huisstijl, merk identiteit, worden regelmatig door elkaar gebruikt. Wat is een huisstijl dan eigenlijk precies en wat is het verschil met een merk (identiteit)?

Je merk identiteit (in het Engels corporate identity of brand) gaat over wie je bent als bedrijf. De kern, het hart van je onderneming. Waar staat jouw onderneming voor? Je merk identiteit komt terug in alles wat je doet. Hoe je de klant aanspreekt, wat voor soort producten of diensten je levert en ook wat er door het publiek gedacht, gevoeld en ervaren wordt bij je bedrijf.

Visualisatie

Een huisstijl is de visualisatie van die merk identiteit. Een huisstijl maakt je onderneming zichtbaar en ­herkenbaar en zorgt dat je onderneming zich onderscheidt van de concurrenten. Een basis huisstijl bestaat uit logo, lettertype(s), kleuren en beeldgebruik. Hieruit vloeit de rest voort, zoals website, fotografie, illustraties, visitekaartje, folder en/of andere communicatiemiddelen. 

Het logo is eigenlijk de meest kernachtige vertaling van je merk identiteit en een onderdeel van de huisstijl. Een logo kan bestaan uit een woordmerk (logo bestaat alleen uit woord of meerdere woorden) en/of een beeldmerk (plaatje, vorm of icoon). 

Doelstellingen en kernwaarden

Om een goede huisstijl te kunnen ontwerpen, moet je (dus) eerst weten wie je bent en waar je voor staat als bedrijf. Want hoe helderder jij dit voor ogen hebt, des te krachtiger je een merk identiteit en huisstijl kan neerzetten. Bij Zin in Beginnen word je dan ook begeleid door een coach die je helpt je doelstellingen en kernwaardes helder te krijgen. Zodat jij straks kan starten met een professionele huisstijl die helemaal bij je bedrijf past en de juiste doelgroep aantrekt.

Wat is een huisstijl zonder consistentie

Daarnaast is consistentie in je communicatie heel belangrijk. Een document met huisstijlrichtlijnen kan daarbij helpen. Dit document wordt een huisstijlhandboek genoemd en geeft een overzicht van de verschillende huisstijlelementen zoals logo, kleuren, lettertypes en beeld en hoe je die huisstijlelementen toepast in de verschillende communicatie uitingen. Handig voor je medewerkers en eventuele externe partijen waar je mee samenwerkt. Zo behoudt je samenhang en consistentie in de uitstraling van je onderneming.

Wat is een huisstijl
leen

Wat is een huisstijl?

De termen logo, huisstijl, merk identiteit, worden regelmatig door elkaar gebruikt. Wat is een huisstijl dan eigenlijk precies en wat is het verschil met een

Lees verder »
Niet zo maar een foto
marieke

Niet zo maar een foto

Wat is nu precies een beeldconcept en wat is de toegevoegde waarde ervan? Veel mensen onderschatten de impact van het gebruik van een goede foto

Lees verder »
Scroll naar boven