Hoe werf ik meer opdrachten

Hoe werf ik meer opdrachten die ik leuk vind en waar ik energie uit haal?

Hoe werf ik meer opdrachten

Een mooie klus binnenhalen

Deze vraag kreeg ik een aantal maanden geleden van Max die werkzaam is als ZZP’er. “Ik ben gevraagd voor een hele mooie opdracht waar ik waarschijnlijk een jaar lang inkomsten uit haal, maar ik twijfel of ik ja moet zeggen.” 

Herken je dat? Je kunt een mooie klus binnenhalen, die ook nog goed betaalt, maar tegelijkertijd is er iets dat je ervan weerhoudt om volmondig ja te zeggen.

Als business coach probeer ik altijd te achterhalen waar de schoen precies wringt. In dit geval ging ik samen met Max op onderzoek uit. Waar zit precies de twijfel bij Max? Wat gaat het Max opleveren als hij de opdracht wel aanneemt? En wat gebeurt er als hij de opdracht weigert? Moet hij bij zijn beslissing ook rekening houden met anderen? Welke waarden spelen een rol? Het is mijn taak om ondernemers aan het denken zetten en waar nodig een spiegel voor te houden. 

Tijdens ons gesprek kwamen we erachter dat Max heel goed presteert in het type opdracht waarvoor hij – dankzij zijn goede reputatie – steeds wordt gevraagd, maar dat hij eigenlijk andere opdrachten ambieert. Opdrachten die dichter bij zijn waarden liggen en waar hij meer energie uithaalt. In een volgend gesprek hebben we onderzocht hoe Max meer opdrachten kan aantrekken die dichter bij zijn hart liggen. Tegelijkertijd moest er ook brood op de plank komen. 

Allereerst hebben we gekeken naar hoe Max zich met zijn onderneming profileert. Door een aantal zaken op zijn website aan te passen en andere verkoopkanalen te gebruiken, slaagde Max erin om langzaam een omslag te maken met zijn bedrijf. Ook weet Max zich beter te profileren in gesprekken met potentiële klanten, zodat hij andere opdrachten weet aan te trekken. Ten slotte heeft Max een aantal stappen uitgewerkt, waarmee hij zowel op korte als lange termijn voldoende inkomsten genereert en tegelijkertijd naar zijn nieuwe doel kan toewerken.

Wat is een huisstijl
leen

Wat is een huisstijl?

De termen logo, huisstijl, merk identiteit, worden regelmatig door elkaar gebruikt. Wat is een huisstijl dan eigenlijk precies en wat is het verschil met een

Lees verder »
Niet zo maar een foto
marieke

Niet zo maar een foto

Wat is nu precies een beeldconcept en wat is de toegevoegde waarde ervan? Veel mensen onderschatten de impact van het gebruik van een goede foto

Lees verder »
Scroll naar boven